1. Je website volgooien met keywords
Nee, dat moet je dus juist niet doen. Je helpt jezelf (en de vindbaarheid van je website) niet door heel veel keywords oftewel trefwoorden in je website te plaatsen. Er is een enorme concurrentie op losse populaire keywords. Dat wordt in de online marketing ook wel ‘short tail’ genoemd. Het zijn woorden waar heel veel op gezocht wordt, zoals ‘fiets kopen’, ‘laptop bestellen’, enz. Het is meestal moeilijk je hierop te onderscheiden, en dus kwam er steeds meer aandacht voor de ‘long tail’ zoekopdrachten. Daarbij kun je woorden toevoegen om de resultaten specifieker te maken.
Het moeten geen nutteloze woorden zijn, zoals bijvoorbeeld ‘online laptop kopen’, want dat spreekt al voor zich en je krijgt er waarschijnlijk dezelfde resultaten mee als ‘laptop kopen’. Maar denk aan nuttige toevoegingen zoals ‘laptop voor tekstverwerken’ of ‘Gazelle mamafiets’ of ‘roze fiets voor meisjes’. Kies woorden of korte zinnen die in jouw branche en voor jouw product of dienst relevante resultaten opleveren voor mogelijke afnemers van wat je aanbiedt.

3. Opkomst van gesproken zoekopdrachten
Omdat steeds meer apparaten slim worden (‘smart’) en beschikken over bediening met je stem, verandert langzaam ook de manier waarop mensen informatie opzoeken. Kon je vroeger alleen maar een zoekopdracht intypen, nu kun je gewoonweg een vraag stellen aan je smartphone of slimme speaker. Denk hierbij aan Siri op de Apple telefoons en Google Assistent op slimme speakers als de Google Home.
Moet je nu opeens je hele website en content omgooien? Nee, dat niet. Maar je moet wel in gedachten houden hoe mensen nu en in de nabije toekomst gaan zoeken naar antwoorden op hun vraag. In plaats van ‘openingstijden Albert Heijn’ stelt men nu de vraag: ‘Tot hoe laat is de Albert Heijn open?’ en Google zoekt dan (vaak ook middels locatiebepaling) de openingstijden van het dichtstbijzijnde filiaal op. Probeer dit in je achterhoofd te houden als je content schrijft. Maak bijvoorbeeld kopjes aan waarin je een vraag stelt en geeft daaronder het antwoord weer. Zoals eerder vermeld noemen we dat soort lijstjes soms ook wel veelgestelde vragen of in het Engels FAQ (frequently asked questions). Bedenk altijd dat je probeert je potentiële klant te helpen met relevante informatie en schrijf vanuit de klantbehoefte.
